DORODESIGN LIKES: X house in Barcelona

xhouse_01

‘X house’ by Cadaval & Sola-Morales arquitectos, Barcelona, Spain
image © Sara Pereznieto
all images courtesy of Cadaval & Sola-Morales arquitectos

xhouse_02 xhouse_05

A methodological process responding to several site constraints led the ‘X house’ to its powerful shape and name. Designed by Spanish practice Cadaval & Sola-Morales arquitectos, the dwelling first stemmed from the large pine tree at the top of the property, located right in the middle making an entrance into the structure quite difficult.

xhouse_06

Located on the top of a steep valley in cabrils, the owners also wanted views of the ocean and mountains that were inconveniently situated on opposite sides, and still wanted to maintain some sort of privacy from the neighboring homes. xhouse_07

Recessed into the site, but not so much as to require excessive excavation, the house itself is like a plinth cantilevering into the air, maintaining an almost invisible presence from the street and creating a rooftop look-out point. The program is organized over two floors, the top of which contains the garage, a studio, bathroom and master bedroom and is conceived as the owners’ private area.

xhouse_08 xhouse_10

The ‘X’ therefore came about as a solution to all the above problems, straddling and preserving the tree while creating an angled access into the garage; the front-facing facades made up of large windows extend views in almost all directions while the concrete shell maintains solidity on the lateral facets of the construction for added privacy.

xhouse_12 xhouse_13 xhouse_15

The lower contains the social functions in a double height light-flooded space, the kitchen and living room overlap and communicated, anchored around a central eight-meter long table. There is also a clear distinction between the the projecting side of the dwelling which is very obviously aimed at providing the best views in all directions; by contrast the embedded half houses the service areas and other rooms.

xhouse_16 xhouse_17 xhouse_19 xhouse_20

A pool, located several meters downhill, is hidden amongst the vegetation of the site and surrounded by lush green.

xhouse_21 xhouse_23 xhouse_35 xhouse_36

 

project: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales.
collaborators: Bruno Pereira, Pamela Diaz De Leon, Daniela Tramontozzi, Manuel Tojal
building engineering: Joaquin Pelaez
structural engineering: Carles Gelpi.
construction company: Topcret Constructions.
location: Cabrils, Barcelona, Spain
area: 300 m2
date: project: 2009. construction 2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s