Architecture

DORODESIGN likes: Urban camping, creative art tents open in Amsterdam

mobile-camp

‘Markies’ by Eduard Bohtlingk

 

A collection of unique art objects are available for accommodation, combining camping and art. Located at the Vliegenbos campsite in Amsterdam, designers Annette Van Driel and Francis Nijenhuis have created Urbancampsite, an outdoor interactive display of temporary art objects available for rent. From august 16 to september 30, 2013, visitors can stay in one of the creative shelters, which have been created by contemporary industrial designers.

Each of the fifteen mobile units placed on the campground are equipped with a comfortable bed, which sometimes doubles as a small living space. In addition, urban campsite offers guests a zone for campfires, hammocks to relax, a wood-fired sauna, and a picnic spot in front of each installation. The site also provides the visitors with general amenities — a restaurant, a well-stocked shop, laundry and a shower. The creative expression stop stop at the art objects: temporary photo exhibitions will be shown on the grounds, one of the fields will be arranged as a sculpture garden, and the terrain’s decoration will be changed regularly.

urban-camping-amsterdam-designboom-02

With its compact, tented roof and folded floors that triple in dimension, the ‘Markies’ cottage designed by Eduard Bohtlingk is as mobile as a caravan. It features a bedroom with a canvas privacy divider, a sitting room, and a small kitchen fitted with a stove, sink, table, and multiple storage spaces. It is available for a maximum of four people, and rents for EUR 80 per night.

urban-camping-amsterdam-designboom-03

‘Polaris M’ is a tubular space, made out of an old polyester silo, that serves as a temporary shelter. The spaceship-like structure, designed by Boris Duijnevel, has a small table, which opens up into a bed, and two padded benches inside. It is available for a maximum of two people, and rents for EUR 80 per night.

urban-camping-amsterdam-designboom-13 urban-camping-amsterdam-designboom-12

This large purple sperm is blown up to extreme proportion. visitors enter through the head of the sperm where they will find a bed and a small desk fitted inside. It is available to rent for a maximum of two people, for EUR 100 per night. ‘Darwin’ is designed by Atelier Van Lieshout and was part of his exhibit ‘Infernopolis’ at submarine wharf in Rotterdam.

urban-camping-amsterdam-designboom-07 urban-camping-amsterdam-designboom-06

This mobile camp is a suspended geometric structure, with an entryway built into the front. The swinging shelter by Boomhuttenfest sleeps 2 people and rents for EUR 60 per night.

urban-camping-amsterdam-designboom-10 urban-camping-amsterdam-designboom-04 urban-camping-amsterdam-designboom-05

via designboom

Advertisements

DORODESIGN likes: Celebrating the architectural history of Los Angleles

cn_image.size.pacific-standard-time-presents-getty-01-frank-gehry-walt-disney-concert-hall-los-angeles

Frank Gehry’s Walt Disney Concert Hall in Los Angeles. Photo courtesy of JRC, Inc./Alamy

 

“Pacific Standard Time”—the Getty’s 2011 extravaganza celebrating the artistic legacy of Los Angeles—returns this spring with a new initiative dedicated to the region’s architectural history. Running from April through September, “Pacific Standard Time Presents: Modern Architecture in L.A.” comprises 11 exhibitions at institutions citywide as well as a series of other satellite happenings. Highlights include “In Focus: Ed Ruscha,” a show at the Getty that features photographs the artist took of the city in the 1960s and ’70s (April 9– September 29), and “A New Sculpturalism,” at the Museum of Contemporary Art, Los Angeles, which surveys radical formmaking by such Southern California–based talents as Thom Mayne, Michael Maltzan, and Frank Gehry (June 2–September 2).

Via  Architectural Digest – pacificstandardtimepresents.org


DORODESIGN likes: Herzog & De Meuron unveil design for M+ museum Hong Kong

herzog-de-meuron-m+museum-hong-kong-designboom00

We have just seen that Herzog & De Meuron in collaboration with local firm TFP Farrells have been chosen as the winning design team for ‘M+ museum’, a major new institution to be built in the burgeoning  West Kowloon cultural district. The 60,000 square meter building will be sited on Hong Kong’s Victoria Harbour waterfront and execute cultural programming on par with New York’s MoMA and London’s tate modern. The overall shape of M+ is informed by a dip in the site and will feature a sunken exhibition area that will feature large-scale installation, sculpture or performance. The museum will be home to the donated Sigg collection, one of the largest and most exhaustive collections of contemporary Chinese art. Aside from the 1500 works provided by the collection, the cultural center will also highlight seminal works of art, design, architecture and the moving image from Asia and around the world.

herzog-de-meuron-m+museum-hong-kong-designboom01 herzog-de-meuron-m+museum-hong-kong-designboom02 herzog-de-meuron-m+museum-hong-kong-designboom03 herzog-de-meuron-m+museum-hong-kong-designboom04

via designboom


DORODESIGN likes: Hoffman House

by Stamberg Aferiat Associates

ahoffman1_max

Unlock Richard Meier’s geometric system and expand upon it. Adding on to this Richard Meier designed house was a challenge. In studying the plan for this structure, we saw that it was quite different from Meier’s other houses. Unlike his other projects, which are collages, we saw this design as a clear, complete, somewhat locked, geometric system. The plan for this house consisted of two exquisitely carved rectangles rotated upon one another. The client felt that each room was too small and wanted to increase the dwelling space. At first, we could not see how to add to the house without destroying it.

ahoffman2_max

But then looking at subsequent Meier designs we saw that, like this one, many of them sprouted landscape elements as extensions of walls. When we extended the walls of the rectangles into the landscape, we discovered the key that opened the system, allowing us to easily add to them without compromising the original.

PROJECT
Opening a Closed System

DESCRIPTION
A 3,000SF Addition to an
Existing Modern House
Designed by Richard Meier

MATERIALS
Concrete Stucco, Lead
Copper, White Oak

SCOPE
Complete Architectural
Services, Landscape
Consultation, Interior Design,
Construction Administration

via archimagazine


DORODESIGN likes: The World’s largest building opens in China

881fb6db14c099b066d0301de43eb16b

China is good at creating big things – from wind farms and rubber ducks to gigantic batteries. The latest super-sized project to spring up in the nation is the largest free standing building in the world – the New Century Global Center. The new super-building is 100 meters high, 500 meters long and 400 meters wide, with a floor space of 1.7 million square meters. That’s big enough to house 20 Sydney Opera Houses, or three times larger than The Pentagon.

The area is set to become a new economic and cultural capital in western China.

new-century-global-center

The New Century Global Center is located in Chengdu, which is the capital of the Sichuan province in southwestern China. The building, which opened this week, will play host to a wide range of business offices, hotels, theaters, shopping malls, a faux Mediterranean village and family-themed attractions such as a water park called Paradise Island.

The building is designed to be the crown jewel of a newly rejuvenated area of Chengdu called Tainfu New District. Chengdu’s subway line is being expanded to serve the new district, and a new airport is expected to be constructed by 2020, transforming the area into the new economic and cultural capital of western China.

New-Century-Global-Centre-Chengdu-3-537x384  New-Century-Global-Centre-Chengdu-5 the-new-century-global-center-2 port-Global-Centre-China-20-9--600x400   New-Century-Global-Center-21 New-Century-Global-Centre-Chengdu-537x358

001ec94dfbee10de0d6909

Via World Architecture News

Photos by Entertainment and Travel Group


DORODESIGN likes: JOSEPH DIRAND’S “UTOPIST HABITATION CELL” ARCHITECTURAL SYNTHESIS

Joseph-Dirands-Utopist-Habitation-Cell-Architectural-Synthesis-4-600x400

The “Habitation Cell” doesn’t exactly represent the interior design of the future, but that of the surreal and idealistic.  Joseph Dirand created for Artcurial back in 2011, an architectural synthesis based on the idea of its projection through light, which was photographed by his brother Adrien Dirand. The concept embodied a more practical yet artistic metaphor of the photographic darkroom’s function during  an image revelation. The room was inspired by surrealism, minimalism, land art and the pioneers of these movements such as Yves Klein, James Turrel and Robert Morris.

Joseph-Dirands-Utopist-Habitation-Cell-Architectural-Synthesis-3-600x400 Joseph-Dirands-Utopist-Habitation-Cell-Architectural-Synthesis-2 Joseph-Dirands-Utopist-Habitation-Cell-Architectural-Synthesis-1

via Trendland


DORODESIGN likes: Frank Gehry’s latest plan for King St. development in Toronto

frank-gehrys-plans-for-toronto-mirvish-king-street-development-designboom-01

In october 2012, it was announced that Frank Gehry would be returning ‘home’, four years after the completion of his first Toronto project which saw the Canadian born architect complete a renovation for the city’s art gallery of Ontario. Gehry has now entered a partnership with local art collector David Mirvish–who owns and operates a number of Toronto’s major performance centres–to redevelop much of the Mirvish family’s properties in Toronto’s entertainment district along King Street west, including the historic princess of wales theatre and some warehouses. The project will see the establishment of three 80+ storey skyscrapers along the iconic strip between John and Simcoe streets.

frank-gehrys-plans-for-toronto-mirvish-king-street-development-designboom-02

The base of each tower sees a wooden beam structure which speaks to the industrial buildings they will have replaced

Since the initial presentation, the design of the towers has evolved with Gehry having recently unveiled the latest plans for the buildings which are now more indicative of his signature style. the façades are expressed through collages of fragmented organic shapes, creating curving surfaces which appear almost like ribbons of fabric folding into one another, draping over a framework of wooden beams located at their bases–these industrial structures referencing the commercial buildings which they would ultimately replace. The three volumes will house more than 2,500 residential units, along with commercial and office spaces, a large gallery for the Mirvish’s extensive art collection, and will be the site of OCADU’s new campus.

The estimated timeline for completion is said to be 10 years.

frank-gehrys-plans-for-toronto-mirvish-king-street-development-designboom-03

The new design sees more of the architect’s style coming through with façades composed of fragmented organic shapes

frank-gehrys-plans-for-toronto-mirvish-king-street-development-designboom-04 frank-gehrys-plans-for-toronto-mirvish-king-street-development-designboom-05

The site is situated along Toronto’s iconic King St. strip in the heart of the city’s entertainment district

frank-gehrys-plans-for-toronto-mirvish-king-street-development-designboom-06

Model rendering of the three towers in the context of the sitefrank-gehrys-plans-for-toronto-mirvish-king-street-development-designboom-07

 

via designboom


DORODESIGN LIKES: XYZ lights up Gran Museo del Mundo Maya

 

 

 

 

xy_090513_02-630x420

XYZ have designed a multimedia sound and light installation on the façade of the Gran Museo del Mundo Maya in Merida, Mexico.

A dynamic visual and audio panorama
The goal of the recently opened Gran Museo del Mundo Maya, with a collection of some 750,000 objects and 2,600 square metres of permanent and temporary gallery space, is to present Mayan civilization not as archaeological vestiges but as a living culture. Given this focus, Xavier de Richemont, a video painter known for his luminous compositions on the façades of churches and museums, has evoked Maya culture in a narrative that spans the birth of Earth, the history of humanity, and the emergence of contemporary  societies, in the form of a huge animated fresco with an audio track of ancient and modern sounds.

XYZ’s multimedia installation offers visitors a chance to literally immerse themselves in this symbolic narrative. Sixteen high-definition projectors animate the upper part of the museum façade with a virtual strip that unfurls 34 giant tableaus composed of drawings, photographs, and graphic compositions by de Richemont. A long-range sound system, integrated into the building’s architecture, broadcasts the show’s music throughout the site.

In addition to this “mapping video” system, XYZ produced the architectural lighting system for the building. To express the identity of Maya culture, the architectural firm Grupo Arquidecture chose to articulate the form of the building around that of the ceiba tree. Interlaced bars of metal evoke the trunk and foliage of the tree, which is sacred to the Maya. The designers at XYZ came up with a programmable lighting system composed of 70 projectors, capable of reproducing the movement of the tree’s foliage at night.

xy_090513_15-940x626xy_090513_09-940x626xy_090513_07-940x626 xy_090513_03-940x626

 

Lighting design: XYZ Technologie Culturelle
Spectacle Multimédia: XYZ Technologie Culturelle
Artist: Xavier de Richemont
Photographer: Tamara Uribe

 

via Contemporist


DORODESIGN LIKES: Long Valley Ranch House by Marmol Radziner

lv_270513_01-940x521

Marmol Radziner has designed the Long Valley Ranch House in Mendocino County, California.

From the architect:

“This vacation home is set on the crest of a grassy knoll in Mendocino County. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the 160-acre property by siting the retreat in a careful and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east.”

“The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east.”

lv_270513_03-940x506 lv_270513_04-940x605 lv_270513_05-940x504 lv_270513_06 lv_270513_08-940x705 lv_270513_09-940x705 lv_270513_07-940x603 lv_270513_10-940x505

Architect: Marmol Radziner

Photography: Joe Fletcher

 

via Contemporist


DORODESIGN LIKES: MBM Arquitectes / DHUB Design Museum Barcelona

designboom_DHUB_barcelona00
Image ©  iñigo bujedo aguirre

Barcelona-based photographer  Iñigo Bujedo Aguirre has shared images of the new ‘DHUB Design Museum’ in Barcelona by local firm MBM Arquitectes.  the two main points of entry to the new cultural complex are the busy main street Carrer d’àvila and the Plaça de les glòries, the public plaza home to the jean nouvel-designed Torre Agbar.

designboom_DHUB_barcelona01

The rounded cylindrical form finds is now proximal to the parallelepiped form of the MBM arquitectes-designed cultural hub. while the museum program will focus on four design disciplines- space, product, information and fashion- the interiors boast both flexible and neutral exhibit spaces throughout the 25000 square meter total floor area. The architecture makes use of the nearby plaza’s urban
development by dividing the building into two main connective areas across a stepped elevation.

designboom_DHUB_barcelona02

The subterranean level serves as the main exhibition hall, public library, bar, restaurant and administrative areas, all well lit by a system of  trenches and skylights and well in dialogue with the expansive waterfront feature. In an effort to continue the language of accessible public space and pointed use of sustainable techniques, the dynamic volume of the structure cantilevers over the width of the main road so as to minimize the building footprint and maximize opportunities for green areas; a composition of circulation connects the semi-public upper level with the basement programming.

designboom_DHUB_barcelona03

The intended level of public interaction is further articulated by the carpet of greenery and bright pavement graphics. An industrial material palette was employed with the sole use of slate-colored zinc cladding, artfully interjected with geometric ribbons of glazing.

The building will be officially inaugurated in fall 2013 and is expected to fully open it’s doors by spring 2014 after the myriad collections are moved.

designboom_DHUB_barcelona04

designboom_DHUB_barcelona05

designboom_DHUB_barcelona06

designboom_DHUB_barcelona07

designboom_DHUB_barcelona08

via designboom