Posts tagged “barcelona

DORODESIGN Likes: Illustrated cult movie posters, The Cinema meets The Architecture

Federico Babina, architect and illustrator based in Barcelona, did a serie of posters where match cinema and architecture, showing his own vision of well known architecture and movie icons as North by Northwest, Star Wars, The Million Dollar Hotel. If you want to know something more follow the project Archicine:

Advertisements

DORODESIGN LIKES: MBM Arquitectes / DHUB Design Museum Barcelona

designboom_DHUB_barcelona00
Image ©  iñigo bujedo aguirre

Barcelona-based photographer  Iñigo Bujedo Aguirre has shared images of the new ‘DHUB Design Museum’ in Barcelona by local firm MBM Arquitectes.  the two main points of entry to the new cultural complex are the busy main street Carrer d’àvila and the Plaça de les glòries, the public plaza home to the jean nouvel-designed Torre Agbar.

designboom_DHUB_barcelona01

The rounded cylindrical form finds is now proximal to the parallelepiped form of the MBM arquitectes-designed cultural hub. while the museum program will focus on four design disciplines- space, product, information and fashion- the interiors boast both flexible and neutral exhibit spaces throughout the 25000 square meter total floor area. The architecture makes use of the nearby plaza’s urban
development by dividing the building into two main connective areas across a stepped elevation.

designboom_DHUB_barcelona02

The subterranean level serves as the main exhibition hall, public library, bar, restaurant and administrative areas, all well lit by a system of  trenches and skylights and well in dialogue with the expansive waterfront feature. In an effort to continue the language of accessible public space and pointed use of sustainable techniques, the dynamic volume of the structure cantilevers over the width of the main road so as to minimize the building footprint and maximize opportunities for green areas; a composition of circulation connects the semi-public upper level with the basement programming.

designboom_DHUB_barcelona03

The intended level of public interaction is further articulated by the carpet of greenery and bright pavement graphics. An industrial material palette was employed with the sole use of slate-colored zinc cladding, artfully interjected with geometric ribbons of glazing.

The building will be officially inaugurated in fall 2013 and is expected to fully open it’s doors by spring 2014 after the myriad collections are moved.

designboom_DHUB_barcelona04

designboom_DHUB_barcelona05

designboom_DHUB_barcelona06

designboom_DHUB_barcelona07

designboom_DHUB_barcelona08

via designboom


DORODESIGN LIKES: X house in Barcelona

xhouse_01

‘X house’ by Cadaval & Sola-Morales arquitectos, Barcelona, Spain
image © Sara Pereznieto
all images courtesy of Cadaval & Sola-Morales arquitectos

xhouse_02 xhouse_05

A methodological process responding to several site constraints led the ‘X house’ to its powerful shape and name. Designed by Spanish practice Cadaval & Sola-Morales arquitectos, the dwelling first stemmed from the large pine tree at the top of the property, located right in the middle making an entrance into the structure quite difficult.

xhouse_06

Located on the top of a steep valley in cabrils, the owners also wanted views of the ocean and mountains that were inconveniently situated on opposite sides, and still wanted to maintain some sort of privacy from the neighboring homes. xhouse_07

Recessed into the site, but not so much as to require excessive excavation, the house itself is like a plinth cantilevering into the air, maintaining an almost invisible presence from the street and creating a rooftop look-out point. The program is organized over two floors, the top of which contains the garage, a studio, bathroom and master bedroom and is conceived as the owners’ private area.

xhouse_08 xhouse_10

The ‘X’ therefore came about as a solution to all the above problems, straddling and preserving the tree while creating an angled access into the garage; the front-facing facades made up of large windows extend views in almost all directions while the concrete shell maintains solidity on the lateral facets of the construction for added privacy.

xhouse_12 xhouse_13 xhouse_15

The lower contains the social functions in a double height light-flooded space, the kitchen and living room overlap and communicated, anchored around a central eight-meter long table. There is also a clear distinction between the the projecting side of the dwelling which is very obviously aimed at providing the best views in all directions; by contrast the embedded half houses the service areas and other rooms.

xhouse_16 xhouse_17 xhouse_19 xhouse_20

A pool, located several meters downhill, is hidden amongst the vegetation of the site and surrounded by lush green.

xhouse_21 xhouse_23 xhouse_35 xhouse_36

 

project: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales.
collaborators: Bruno Pereira, Pamela Diaz De Leon, Daniela Tramontozzi, Manuel Tojal
building engineering: Joaquin Pelaez
structural engineering: Carles Gelpi.
construction company: Topcret Constructions.
location: Cabrils, Barcelona, Spain
area: 300 m2
date: project: 2009. construction 2012


DORODESIGN Likes: The Cement Factory Loft in Barcelona

This particular loft is located in Barcelona and is the home of architect Ricardo Bofill. Originally, the space was a cement factory, but it also resembles a cathedral with its high, narrow windows and gothic-style architecture. It now serves as Ricardo’s personal home, office, laboratory, and a venue for exhibitions, lectures, and concerts. (text via Sneakhype). There’s something about the stone-cold effect of the marble that gives a bad sensation. But the rest is all about the “wow” factor.